چطور به خودباوری برسیم
آیا برایتان پیش آمده است که موفقیتی را کسب کرده اید و وقتی دیگران از شما تعریف و تجدید می کنند٬ شما می گویید حتما هرکس دیگری هم جای شما بود می توانست این موفقیت را کسب کند؟
حتما برای شما هم پیش آمده است که کمبود چیزی را حتی در خوشحال ترین لحظه خود حس کنید. برای مثال در زمانی که موفق شدید باز هم احساس غم یا کمبودی داشته باشید.
بسیاری مواقع این کمبود خودباوری است یعنی شما حتی در موفق ترین لحظه احساس رضایت از خود نمیکنید زیرا خودتان را باور ندارید.
حال در این مقاله آكادمی فرهنگی، مشاوره، انگيزشی، آموزشی و روانشناسی خانه ی سبز به مديريت خانم نگين اسماعيلی به شما ۸ راه تقویت خودباورری در ابتدا چند موقعیت که امکان دارد شما نارضایتی از خود را تجربه کرده باشید را باهم مرور کنیم.
مثلا یک موفقیت علمی کسب کرده اید و وقتی دیگران از شما تعریف و تجدید می کنند شما می گویید حتما هرکس دیگری هم جای شما بود می توانست این موفقیت را کسب کند و در همین حین شما به خود القا می کنید که ارزش موفقیتی که کسب کردید کم است.
برای مثال دیگر اینکه شما قبل از تلاش برای کاری جمله من نمی توانم را به کار می برید و اینگونه می شود که حتی شروع به آن کار نمیکنید.
ریشه نارضایتی و عدم خودباوری در کمبود اعتماد به نفس و همچنین سرخوردگی هایی در کودکی است.
صد در صد نمیتوانیم بگوییم شما می توانید از دست عدم خودباوری خلاص شوید، زیرا ترسیدن از شکست و ریسک کردن یک واکنش طبیعی است.
اما شما باید یاد بگیرید که شکست نیز بخشی از زندگی است.
برای مثال به گذشته خود فکر کنید و ببینید مثالی میتوانید پیدا کنید که شکست شما را قوی تر و بزرگ تر کرده است؟
حتما می توانید پیدا کنید؛ نمره کمی در امتحانی گرفتید و تحقیر شدید اما این تحقیر باعث شد برای امتحانات بعدی بیشتر درس بخوانید، در مصاحبه شغلی قبول نشدید و صلاحیت نداشتید، وقتی دفعه بعدی برای مصاحبه رفتید قبول شدید چون صلاحیت لازم را کسب کرده بودید و مثال های دیگر…
شکست، کامل نبودن، اشتباه کردن، عدم موافقت دیگران با نظرات ما، پذیرفته نشدن در برخی زمانها و جمعها واقعاً نکتهای منفی دربارهی ما نیست. اگر نیک بنگریم، خیری هم در آن نهفته است.
بهترین راه آموختن چیزی، مطالعهی بیشتر دربارهی آن، امتحان کردنش، اشتباه کردن و آموختن بیشتر دربارهاش است.
حال برای افزایش خودباوری ما به شما راه کار هایی را پیشنهاد خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
۱. کارهایی را انجام دهید که از آن ها میترسید
منظور این است که مثلا اگر از سوال پرسیدن در کلاس می ترسید، در ردیف های جلو بنشینید و سوال یپرسید.
در این باره امام علی (ع) فرموده اند: هرگاه از کاری ترسیدی، خود را به کام آن بینداز. زیرا ترس شدید از آن کار دشوارتر و زیان بارتر از انجام آن کار است.
۲. لیستی از موفقیت های خود تهیه کنید
یک لیست از تمام دستاورد ها و موفقیت هایی که تا بحال کسب کرده اید تهیه کنید، این کار باعث می شود هروقت که به آن نگاه میکنید به خود افتخار کنید و حس کنید که آدم موفقی هستید و باعث افزایش خودباوری میشود.
مثلا اگر یکبار نمره کامل در امتحان سختی گرفتید و آن را در لیست خود نوشتید، دفعه بعدی که امتحان سختی دارید، وقتی به آن لیست نگاه می کنید با خود فکر میکنید وقتی یکبار توانستید، پس اینبار هم میتوانید.
۳. اطرافیانتان کسانی باشند که شمارا تحسین می کنند
اطرافیان شما باید افرادی باشند که شما را تحسین میکنند نه تخریب!
البته این جمله به این معنا نیست که آن ها باید الکی و غیرواقعی از شما تعریف کنند بلکه به این معناست که موفقیت های شما را به شما یاد آوری کنند و سعی کنند به شما اشتباهاتتان را نشان دهند تا دوباره تکرار نکنید.