وقتی صحبت از مطالعه و درس خواندن میشود٬ اکثریت دانش آموزان از یک سری مسایل شکایت دارند٬ مثلا حجم دروس زیاد است و نمیتوانند خود را برای امتحان آماده کنند٬ یا در طی روز خسته هستند و حوصله درس خواندن ندارند٬ یا در شب های امتحانی مجبور به شب زنده داری هستند و شکایاتی نظیر این مسایل…
تحقیقات نشان میدهد که این کتاب و درس و حجم زیاد آنها نیست که مانع مطالعه مفید دانش آموزان میشود٬ در واقع آن چیز که میبایست قبل از هرچیز مورد توجه قرار بگیرد این است که عادت مطالعه درست را توسعه یابد.
اول از همه برای اینکه مطالعه کردن برایتان آسان شود باید که یک تلاش آگاهانه برای تغییر روش های مطالعه شما انجام شود.
۱– مدیریت زمان کنید
یعنی یک برنامه هفتگی ایجاد کنید و زمان مشخصی از روز را برای مطالعه اختصاص بدهید. این کار حتی نمرات شما رو هم بهبود میدهد. به یاد داشته باشید که این مقدار زمانی بسته به اینکه شما در چه مقطع تحصیلی هستید متفاوت خواهد بود. اخود را متعهد کنید که تا جایی که میتوانید این برنامه را حفظ میکنید اما نگران این موضوع نباشید که اگر گاهی بخاطر امتحانات مجبور به ترک برنامه می شوید.
مطمئن شوید که برنامه ای که ریخته اید کاملا واقع بینانه بوده و غیر ممکن و تخیلی نیست. 🙂
فراموش نکنید که توی برنامه ریزی تان همه چیز اعم از غذا خوردن٬ رفت و آمد٬ کلاس های درسی و … رو قرار بدهید.
– شما باید یک تعادلی را بین امور مدرسه٬ کار و فعالیت های غیر درسی ایجاد کنید. شاید لازم باشد فعالیت غیر درسی تان را تا زمانی که نمرات شما بالاتر بیاید ترک کنید.
شما باید زمان خودتان رو الویت بندی کنید و به یاد داشته باشید که آموزش های شما مهمترین چیز است و پایه و اساس موفقیت شما در آینده خواهد بود.
– برای کلاسهای درسی شما باید مقدار زمانی که برای مطالعه دروس قرار میدهید بر اساس سختی دروس باشد بعنوان مثال اگر یک کلاس فیزیک ۳ ساعته در هفته دارید٬ و واقعا درس مشکلی است٬ شما با توجه به سختی این درس شاید ۳ برابر زمان کلاس برای مطالعه آن زمان احتیاج داشته باشید و برای درسی با درجه سختی کمتر ۲ برابر تعداد ساعت آن٬ زمان مطالعه اختصاص بدهید.
۲– سرعت مناسب خود را بیابید.
شما میبایست بهترین سرعت مطالعه برای خود را پیدا کنید و سرعت تان را بر طبق آن تنظیم کنید. یادگیری بعضی از مفاهیم و دروس به طور طبیعی بدون زحمت است بنابرین میتوانید سریع تر آنها را مطالعه کنید.
اما یادگیری بعضی دروس ممکن است دوبرابر زمان طول بکشد٬ بنابرین باید زمان را بر اساس آن چه احساس راحتی میکنید قرار بدهید.
– اگر شما آرام تر از حد٬ مطالعه میکنید٬ به یاد داشته باشید که شما به زمان بیشتری برای مطالعه نیاز پیدا خواهید کرد.
۳– به قدر کافی بخوابید.
زمان کافی برای خوابیدن در برنامه خود قرار بدهید. سعی کنید هر شب خواب شبانه خوبی داشته باشید و در روز بهترین زمان مطالعه برای خود را ایجاد کنید.
اهمیت خواب خوب تا جایی است کهه تحقیقات نشان میدهد که خواب خوب مخصوصا قبل از امتحان٬ باعث بهبود کارکرد حافظه٬ دقت و توجه دانش آموز خواهد شد.
شب زنده داری شاید یک ایده خوب به نظر بیاید٬ اما از شبِ امتحانی درس خواندن پرهیز کنید. اگر شما سراسر هفته را درس بخوانید٬ نیازی به شب زنده داری نیست. خواب خوب داشتن به عملکرد بهتر شما کمک میکند.
– اگه به رغم همه تلاش های خود٬ باز احساس نیاز به خواب داشتید٬ یک چرت کوتاه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ای بزنید. بعد از بیدار شدن٬ کمی فعالیت بدنی انجام دهید درست مثل زمانی که میخواهید خستگی در کنید تا شاداب و سرحال بشوید.
۴– ذهن تان را از هر چیزی که ربطی به موضوع مطالعه شما ندارد پاک کنید.
اگه مشغولیات ذهنی زیادی در سر دارید٬ یک لحظه تامل کنید و افکارتان را یادداشت کنید و بنویسید که به چه فکر میکنید و چه احساسی دارید.
این کار به شما کمک میکند که ذهن تان را پاک و آرام کرده و بتوانید روی مطالعه تمرکز کنید.
۵– از حواس پرتی های الکترونیکی دوری کنید.
یکی از بدترین مزاحمت های مطالعه٬ دستگاه های الکترونیکی مثل گوشی های موبایل و تبلت و … است.
این لوازم الکترونیکی به شبکه های اجتماعی وصل هستند و مدام در حال دریافت پیام و مطلب از اینترنت هستند.
بنابرین تلفن همراه خودتون رو خاموش کنید و توی کیفتان قرار دهید تا چیزی برای انحراف ذهن شما وجود نداشته باشد.
اگه ممکن است٬ لپ تاپ رو روشن نکنید و یا به اینترنت کانکت نشوید.
– اگر با این وجود شما هنوز هم به راحتی با شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک٬ تلگرام و غیره حواستان پرت میشود٬ پیشنهاد میکنیم از یکی از برنامه های بلاک کننده اپلیکیش ها استفاده کنید و زمانی که کار شما تمام شد٬ میتوانید آنها را از بلاک درآورید.